PİZZA HAMURU

Güzel bir pizza yapmanın en iyi yolu iyi dinlenmiş hamurdur
http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/pizza-hamuru.html
Pizza hamuru
     


          Pizzayı sevmeyenimiz varmı?  hele çocuklar çıldırıyorlar.  :) Televizyonun karşısına geçip en sevdikleri filmi izlerken bir yandanda pizzayı lüpletmeye (deyim yerindeyse) bayılıyorlar. Aslında iyi bir pizza hazırlamak, hamura ne koyduğunuzdan çok, ona nasıl sabır ve şevkat gösterdiğinize bağlı.
         "O da ne demek şimdi"? diyeceksiniz. Pizza hamurunun genel malzemesi belli sonuçta. Öyle alınamaz, bulunamaz değil. Un, su, maya sonuçta. Ama hamura gösterdiğiniz sabır karşılığında mükemmel sonuç elde edebiliyorsunuz. Onun için ben kurabiyeciMiss olarak size sabır erdemdir diyorum. :)  İnanın sonucuna bayılacaksınız. Miss gibi pizzanızın,  dışarıda yediğiniz pizzalardan farkı olmadığını göreceksiniz.
          Genelde fast food olarak tükettiğimiz pizzayı evinizde kendi ellerinizle içine ne koyduğunuzu ve hangi ortamda hazırladığınızı bilerek, gönül rahatlığıyla pişirip sevdiklerinize sunmak istemezmisiniz? Tüm annelerin eveeet dediğini duyar gibi oluyorum. O zaman ne dersiniz başlayalım mı?  İtalya'da zor savaş yıllarında yoksul kadınların bir alternatif yiyecek olarak bulduğu, Amerika'lıların zengin sofralarıda dahil tüm dünyaya tanıttığı aynı zamanda sevdirdiği, 1989 yılından beri Türkiye'de tüketmeye başladığımız hatta vazgeçemediğimiz pizzayı yapmaya.
            Şimdiden ellerinize emeğinize sağlık...

MALZEMELER

350 gr un (2, 5 bardak) ( pizza unu kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız )
10 gr yaş maya
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 Su bardağı ılık su veya süt  
1, 5 Çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Yarım ( 1/2) çay kaşığı karbonat

Nefis bir pizzanın başlangıç noktası pizza hamuru http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/pizza-hamuru.html
Pizza hamuru
http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/pizza-hamuru.html

YAPILIŞI

Derince bir kaba ılık suyu (veya sütü) , sıvı yağı, toz şekeri ve mayayı koyuyoruz. Maya eriyene kadar tel çırpıcıyla karıştırıyoruz. 15 dakika mayalanması için bekletiyoruz.
      Un, tuz ve karbonatı harmanlayıp eleyerek yavaş yavaş sıvı karışımımıza ekliyoruz. Elimize yapışmayacak kıvama gelinceye kadar kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurumuzu un serptiğimiz tezgahımıza alıp üzerini temiz ve nemli bir bezle örterek 15-20 dakika dinlenmesi için bırakıyoruz. 
       Dinlenen hamurumuzu kabarıklığı sönünceye kadar tekrardan yoğuruyoruz. Dilerseniz,  bütün olarak, dilerseniz 2 eşit parçaya böldüğümüz hamurumuzdan  bezeler yapıp her tarafını iyice una bulayıp üzerini örterek bir 15-20 dakika daha dinlendiriyoruz. Dinlendirdiğimiz bezelerimizi avucumuzun orta yeri ile bastırarak içindeki hava çıkana kadar düz bir şekilde iyice eziyoruz ( yassılaştırıyoruz ). 5 dakika daha bekletiyoruz
       Daha sonra yağladığımız tepsi veya tepsilerimize kenarlarını kapatacak büyüklükte  elimizle ince bir hamur olacak şekilde açarak yerleştiriyoruz. Tepsimizin üzerini örterek bir süre daha dinlendiriyoruz. Dinlenip kenar yapabileceğimiz kıvama geldiğinde pizzamıza tart hamurlarında yaptığımız gibi kenar yapıp, yeteri kadar Pizza sosu nu ortasından başlayarak kenarlara doğru yayıyoruz. dilediğimiz malzemelerle süsleyip önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 10-15 dakika pişiriyoruz.    AFİYET OLSUN. .   :)

http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/pizza-hamuru.html


ÖNERİ;

Su miktarı bazen kullanılan unun hacmine göre değişiklik gösterebilir. O yüzden kontrollü bir şekilde arttırabilir veya azaltabilirsiniz.

NOT;

Pizza ununu marketlerde bulabilirsiniz. Ama olmazsa normal unda kullanabilirsiniz.
      Hazırladığımız pizza hamurumuzu bir poşete koyarak buzdolabında 2-3 gün arada havasını alarak saklayabilir, daha sonra dilediğiniz pizza çeşitleriyle  kullanabilirsiniz. Dilerseniz malzemeleri 2 katına çıkararak daha büyük bir hamur elde edebilirsiniz.

Pizza sosu tarifine buradan gidebilirsiniz.
 Pizza çeşitleri, Tariflere burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Vay, savaş yıllarında mı bulunmuş? Çok ilginç bir bilgiydi.
    Pizzayı severim, hamuru yumuşak olsun, her türlü malzeme olur, sorun değil benim için :)
    Ellerinize sağlık! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet savaş yıllarında yiyecek sıkıntısı çekildiği zamanlarda bulmuş cefakar kadınlar :). Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz ve ziyaretiniz için saygılarımla :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.